wifi stopcontactWifi stopcontact? Heb jij deze woordencombinatie al eens eerder gehoord maar dacht je; `Dat kan toch helemaal niet?`. Dan heb ik een verassend antwoord voor je, want dit kan wel! Internet via stroomnet is namelijk mogelijk met een homeplug! Je hebt waarschijnlijk een goed draadloos netwerk in huis maar nog steeds kan je niet overal een goede internetsignaal ontvangen. Dit komt bijvoorbeeld omdat je router een verdieping lager staat of omdat je router meer dan tien meter van jou staat. Dit was tot 2009 een probleem wat eigenlijk alleen kon worden opgelost met de aanschaf van een tweede router. Maar sinds 2009/2010 is dit probleem ook op te lossen met een homeplug! Wifi stopcontact was geboren en internet via stroomnet begon steeds populairder te worden. Nu behoorlijk wat jaren later kunnen we gebruikmaken van de beste homeplugs voor wifi via het stopcontact. Maar welke mogelijkheden heb je bij een homeplug en hoe werkt dat eigenlijk, internet via stroomnet?

Hoe werkt wifi stopcontact

Wifi via het stopcontact werkt eenvoudiger dan je denkt. Natuurlijk is het proces dat zich achter de schermen afspeelt behoorlijk complex, maar internet via stroomnet is vrij eenvoudig samen te vatten. Een powerplug ofwel homeplug zorgt ervoor dat een stroomsignaal wordt omgezet en hercodeert naar een signaal waarmee een internetverbinding verzonden kan worden. Hierdoor is het mogelijk om op elke plek in uw huis gebruik te kunnen maken van een stabiele internetverbinding. Deadspots zijn met powerplugs verleden tijd en wifi via het stopcontact zorgt ervoor dat je kunt genieten van jouw internet.

Voordelen van wifi via het stopcontact
Kan enorme snelheden tot wel 500 Megabit per seconde
Eenvoudige installatie
Nadelen van wifi via het stopcontact
Het is geen draadloos internet
Het is niet zeer flexibel omdat je altijd afhankelijk bent van de kabel

De installatie van een homeplug voor in het stopcontact is zeer eenvoudig. De powerplugs zijn namelijk zeer gebruiksvriendelijk waardoor je binnen korte tijd je powerplug geïnstalleerd hebt en internet via stroomnet een feit is. De eerste stap die je moet zetten is het aansluiten van een homeplug op je router. Dat betekent dat er dus vlakbij jouw router ook een powerplug zit die bedraad is aangesloten op je router. Op de plek waar je gebruik wilt maken van het nieuwe netwerkbereik, plaats je de andere homeplug. Je moet deze powerplug eerst op je laptop of PC aansluiten voordat je van het wifi uit het stopcontact gebruik kunt maken. Met de bijgeleverde software kan je de juiste instellingen aanvinken en je bent klaar! Binnen vier minuten tijd kan je al een werkend extra bereik gecreëerd hebben en dat allemaal met wifi via het stopcontact! Op welke stroomgroep je de homeplug ook plaatst, de homeplug vind jouw router en zorgt ervoor dat er een extra internetbereik gecreëerd wordt!

Wil jij zien wat een homeplug is, bekijk dan onderstaande video:

Welke soorten homeplugs zijn er eigenlijk?

Er zijn behoorlijk wat verschillende powerplugs waarmee internet via stroomnet mogelijk is. Er zijn versies waar de snelheden liggen rond de 85 MBit/s maar ook versies waarmee internetverbindingen verzonden kunnen worden van wel 200 MBit/s tot 500 MBit/s. Deze snelheden zijn uiteraard alleen maar haalbaar in de meest optimale situaties, maar toch het erkennen waard. Sommige homeplugs kunnen alleen bekabeld gebruikt worden, dat betekent dat je altijd een kabel van je homeplug naar je PC of laptop moet hebben. Maar er bestaan ook homeplugs die een draadloos signaal uitzenden. Hoewel deze homeplugs duurder zijn, kan je hier wel flexibeler mee werken.

Is een wifi repeater niet makkelijker?

Wifi via het stopcontact is min of meer ook mogelijk met een wifi repeater. Natuurlijk werkt een wifi repeater niet op de zelfde manier als een homeplug, want in plaats van internet via stroomnet zendt een wifi repeater het wifi signaal van een router nogmaals uit. Het pakt dus draadloos het signaal van de router op, en maakt dus uitsluitend gebruik van het stroomnet om de repeater van energie te voorzien. Wifi repeaters zijn ook eenvoudiger te verplaatsen omdat de installatie, net zoals die van de homeplug, zeer gemakkelijk is.

Het grootste voordeel van een wifi repeater blijft natuurlijk dat er flexibeler gewerkt kan worden. De meeste homeplugs vereisen een bekabelde verbinding, waardoor je altijd in de buurt van je router moet blijven. De kosten een wifi repeater zijn ook vergelijkbaar met die van een homeplug. Je moet daarom zelf de overweging maken of je internet via stroomnet wilt, of juist draadloos via je router. Als jij echt een verdieping hoger een goede internetverbinding wilt ontvangen, kan je gerust voor een homeplug kiezen.

Kortom, een homeplug is een fantastisch apparaat om op meerdere plekken in je huis of kantoor een goede internetverbinding te ontvangen. Het nadeel is wel dat je vaak alleen met de homeplug verbonden kan zijn via een kabel wat toch wat minder flexibel werkt dan bijvoorbeeld een wifi repeater.