Met een wifi dongle is het mogelijk om van je digitale ontvanger een interactieve ontvanger te maken. Het instellen van een dongle is extreem eenvoudig doordat het een zeer gebruiksvriendelijk apparaat is. Met dit apparaatje kan er dus een internetverbinding tot stand gebracht worden waar jij gebruik van kunt maken! Met een dongle kan je ook internet krijgen op je laptop of je PC. Het enige wat je hoeft te doen is de dongle op je laptop of PC aan te sluiten en klaar ben je! Sommige dongle’s hoef je alleen nog via een control panel op je internet in te stellen door bijvoorbeeld een wachtwoord in te voeren, maar daarna kan je meteen van je draadloze internet gebruik maken.

Wat is het verschil tussen een wifi dongle en een wifi repeater

Een alternatief voor een dongle is een wifi repeater. Bij sommige routers worden dongle’s standaard meegeleverd. Hierdoor is het natuurlijk logischer om een dongle te gebruiken in plaats van een nieuwe versterker aan te schaffen. Want er zitten ook zat voordelen aan een dongle vast. Met een dongle kan je namelijk nog flexibeler werken dan een wifi repeater. Een wifi repeater creëert een extra bereik bovenop het bereik van je router. Hierdoor kan je op meerdere plekken gebruik van internet maken. Een dongle zorgt er echter voor dat jouw PC of laptop is voorzien van een wifi ontvanger waarmee jij het signaal van je router direct kunt ontvangen. De meeste dongle’s zijn alleen niet echt sterk in het ontvangen van internetverbindingen van hoge snelheden. USB dongles die gebruikt worden om internet op een PC of laptop te kunnen ontvangen zijn eigenlijk een beetje ouderwets. Als jij van plan bent een internet dongle te gebruiken om internet op je interactieve TV te ontvangen, is een dongle hier nog steeds een uitermate geschikt product voor.

Een belangrijk voordeel van een wifi repeater is dat er gebruik kan worden gemaakt van een groter netwerkbereik. Dit is bij een dongle niet het geval omdat een dongle uitsluitend als internet ontvanger geldt, en dus niet als apparaat dat voor een extra internetbereik kan zorgen. De kosten van een dongle en wifi repeater ook vrij dicht bij elkaar. Als jij de dongle gratis bij je router kreeg, zijn deze kosten natuurlijk praktisch gezien 0. Maar je had misschien een goedkopere router kunnen kopen wanneer je deze zonder wifi usb dongle had gekocht.

Samengevat:

Voordelen van een Wifi Dongle
Dongles worden (vaak) gratis meegeleverd
Zeer handig voor interactieve tv
Nadelen van een Wifi Dongle
Een wifi repeater is beter in het opvangen en vergroten van het internet bereik
Je moet een USB ingang hebben in je laptop of computer

Flexibel werken met een dongle

Zoals ik je al vertelde kan je met een dongle flexibel werken en is het tot stand brengen van een internetverbinding zeer eenvoudig. Bij de meeste dongle’s is het installeren van de dongle in 2 minuten te doen. Vaak hoef je alleen maar de dongle op je PC, laptop, TV of ander interactief apparaat aan te sluiten en je kunt al gebruik maken van internet. Er zijn echter ook dongles waarbij er in het control panel wat extra instellingen moeten worden ingesteld. Hierbij moet je denken aan een additioneel wachtwoord of het instellen van bepaalde permissies.

Interactieve televisie met een dongle

Als het op jouw televisie mogelijk is om bepaalde apps te starten waar een internetverbinding voor nodig is, kan jij ook gebruiken maken van een wifi USB dongle. Je kan je internetverbinding dan gebruiken om bijvoorbeeld Uitzending Gemist te gebruiken en je favoriete series en programma’s terug te kijken. Ook kan je op je interactieve TV surfen als jij gebruik maakt van een wifi usb dongle.

Wat moet ik nu kiezen?

wifi dongleWat kan jij het beste kiezen, een dongle of een wifi repeater? Met een wifi repeater kan jij uiteindelijk, draadloos, op meer plekken in je huis of kantoor gebruik maken van je internet. Dit betekent dus ook dat je via je smartphone, tablet, PC, laptop en interactieve TV gebruik kan maken van het hernieuwde internetbereik van jouw wifi repeater. Een dongle zorgt er alleen maar voor dat jij op één specifiek apparaat internet ontvangt. Ook zijn de kosten van een repeater laag als je naar de voordelen van een repeater ten opzichte van de voordelen van een dongle kijkt. Een repeater biedt veel meer voordelen dan een dongle en dat voor maar een klein beetje meer geld. Daarom is het belangrijk dat jij zelf de keuze maakt waar jij meer waarde aan hecht. Voor je televisie is een usb dongle perfect, maar met een wifi repeater kan veel meer bereikt worden.

Een duidelijk filmpje over een dongle is hier te vinden: