Wanneer we het hebben over de veiligheid van WiFi repeaters kunnen we twee dingen betekenen: Kun je een WiFi netwerk beveiligen wanneer je gebruik maakt van een WiFi repeater en is het veilig om een WiFi repeater te gebruiken in huis? In dit artikel kun je het antwoord vinden op beide vragen.
Er zijn geen risico’s verbonden aan het kopen en installeren van een WiFi repeater. Je kunt dus met een gerust hart een winkel binnenstappen en een repeater kopen (of je kunt er natuurlijk voor kiezen online een WiFi repeater te kopen). Waar je wel goed op moet letten is hoe je je netwerk beschermt. Wanneer je een WiFi repeater installeert wil je immers goed beveiligd zijn. Dit doe je door:

Je router up-to-date te houden

Je kunt er helaas niet van uitgaan dat je altijd beschermd bent wanneer je gebruik maakt van een repeater. Naast de normale wachtwoord beveiliging van zowel de router als de repeater moet je er altijd voor zorgen dat de firmware van je router en je repeater up-to-date is. Sommige routers en repeaters vragen om manuele installaties van updates en sommige routers/repeaters doen dit automatisch. Wanneer je router of WiFi repeater niet up-to-date is loop je het risico dat je netwerk niet alleen minder stabiel is, maar ook gemakkelijker te kraken voor hackers en andere mensen die iets met je netwerk willen doen. Weet je niet zeker of de firmware van je repeater up-to-date is? Pak de handleiding er bij en zoek op waar je een update kunt downloaden. Houd je van de snellere methode? Laat Google dan al het werk doen. Vul in welk model WiFi repeater je hebt in Google en voeg “firmware” of “firmware update” toe aan de zoekopdracht. Vervolgens kun je de update downloaden en installeren. Let er wel op dat je de update van een officiele website download om malware en virussen te voorkomen. Wanneer je een WiFi repeater van Linksys hebt zorg er dan voor dat je de update van de officiele Linksys website download.

Je netwerk te beveiligen

Je “normale” netwerk beveiligen is een eitje, maar wist je dat je ook inscriptie moet instellen wanneer je gebruik maakt van een WiFi repeater? Je creëert in feite een hotspot. Het is dan ook belangrijk dat je ook voor dit netwerk een wachtwoord instelt. Bij sommige repeaters is het niet nodig om een tweede wachtwoord in te stellen (deze maken dan gebruik van het oude netwerk wachtwoord), maar de meeste nieuwe modellen doen dit wel. Hoe je een wachtwoord instel voor een WiFi repeater ligt aan het model en aan wat voor computer je hebt. Bepaalde routers hebben firmware die je kunt installeren. Met deze firmware kun je soms een wachtwoord instellen. Je kunt ook een tweede wachtwoord instellen op je computer. Dit doe je in de instellingen. We raden je aan een wachtwoord te gebruiken wat niet makkelijk te kraken is. Ga voor hoofdletters, vreemde woord combinaties en cijfers. Zo zorg je ervoor dat je jouw netwerk veilig houdt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *