Sinds 10 jaar geleden voor het eerst snel mobiel internet in Nederland werd geïntroduceerd zijn er flinke stappen gemaakt in de snelheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het huidige 4G netwerk. Maar is 4G nu eigenlijk sneller dan het vaste internet thuis?

In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen. Natuurlijk zijn deze snelheden afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de locatie en afstand van de zendmast belangrijk voor de internetsnelheid. Voor WiFi wisselt de snelheid door de aanwezigheid van glasvezel, het afgenomen pakket bij de internetprovider en de specificaties van de WiFi access points.

De afgelopen jaren zijn er flinke verbeteringen doorgevoerd in het 4G netwerk. Zo claimen KPN, Vodafone en T-Mobile een landelijke dekking. Zo zou je op iedere plek in Nederland over een 4G verbinding moeten beschikken. Ook aan de snelheden wordt continu gesleuteld. Met de introductie van het zogenaamde 4G+ netwerk werden de snelheden sterk verbeterd en begon de krachtmeting met bestaande vaste netwerken zoals WiFi. De basis bundel van T-Mobile beschikt over vandaag de dag over 300 Mbps download en 75 Mbps upload. Concurrenten Vodafone en KPN bieden 225 Mbps download en 50 Mbps upload.

Een nieuwe stap in het aanbod van de mobiele providers zijn de onbeperkte abonnementen. Waar er voorheen per gigabyte betaald moest worden zijn er nu abonnementen met onbeperkte data, bellen en sms’en voor een vast bedrag per maand. Door de hoge concurrentie op de mobiele telecommarkt zijn deze abonnementen zeer scherp geprijsd. De verwachting is dat de prijzen voor mobiele data de aankomende jaren alleen nog maar zullen dalen. Zo vormen dure tarieven geen belemmering meer om over te stappen van WiFi naar het snellere 4G.

Door de nieuwe lage prijzen, de hoge snelheden en goede betrouwbaarheid van het 4G netwerk kan het aantrekkelijk zijn de vaste verbinding af te sluiten en over te gaan op een mobiel netwerk. Verschillende routers voor het thuisnetwerk bieden de mogelijkheid om verbinding te maken met 4G en zo gemakkelijk laptops, vaste computers en bijvoorbeeld een televisie aan te sluiten op het mobiele netwerk.

Binnen enkele jaren is het misschien meer dan logisch om één mobiele internetverbinding te hebben in plaats van een vaste lijn en een mobiele verbinding. Net zoals de vaste telefoonlijnen in rap tempo worden ingewisseld voor mobiele telefoonverbindingen. Toch laat de aanleg van glasvezel door heel Nederland zien dat ook de vaste netwerken nog belangrijk zijn, met name bij bedrijven.

Ook de introductie van 5G laat niet lang meer op zich wachten. Dit nieuwe mobiele netwerk maakt honderden keren sneller internet mogelijk en biedt verbeteringen in het bereik, de betrouwbaarheid en stabiliteit. Op dit moment worden in Groningen testen gedraaid met 5G netwerken. Onder de noemer ‘5G Fieldlab’ worden nieuwe toepassingen getest in onder andere de zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving. 5G draait allemaal om realtime data. Omdat de snelheden zo hoog zijn kan informatie direct worden geanalyseerd. Het maakt communicatie vele malen sneller en efficiënter. Wanneer er op grote schaal wordt overgestapt op dit nieuwe netwerk is nog niet bekend.