Cisco is een producent van netwerkproducten voor de zakelijke markt. De producten staan bekend om de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Met de Cisco WAP321 (Wireless Access Point) brengt het bedrijf een WiFi Range Extender op de markt die ook voor consumenten aantrekkelijk is. Hoe geschikt is de Cisco WAP321 voor gebruik in huis?

De WAP321 is zowel een access point als een range extender, wat betekent dat hij zowel met een kabel als draadloos aan het internet kan worden verbonden. Op plekken waar je gemakkelijk een kabel kunt trekken is het dan ook aan te raden de access point modus te gebruiken. Mocht je geen kabel willen trekken is de range extender modus een prima alternatief.

De WAP321 gebruikt de 802.11n standaard om het WiFi signaal te versturen. Deze technologie is inmiddels ingehaald door 802.11ac, maar kan nog goed uit de voeten met het doorvoeren van grote hoeveelheden data. Ook is het bij deze repeater slechts mogelijk om op één frequentie uit te zenden. De WAP321 ondersteunt zowel de 2.4 GHz band als de 5 GHz band, maar kan deze niet tegelijk gebruiken. Hierdoor moet je een keuze maken tussen snelle WiFi of een groter bereik. Met een snelheid van 300 Mbps zit de WAP321 aan de onderkant

Zijn geringe doorvoersnelheid maakt de WAP321 enigszins goed met een hoop professionele opties die het aan boord heeft. Zo kun je de access points van stroom voorzien met PoE (Power over Ethernet) waardoor je geen aparte stroomkabel hoeft te gebruiken om de repeaters van energie te voorzien. Als je een switch gebruikt die compatibel is met PoE kun je de WAP321 eenvoudig van zowel een netwerkverbinding als stroom voorzien. Als je geen switch hebt staan die daarvoor geschikt is kun je gebruik maken van een PoE injector, een tussenstuk die de netwerkkabel ‘injecteert’ met netspanning.

Ook de single point configuratie is heel gemakkelijk voor situaties waarbij meerdere access points in een cluster actief zijn. Zo hoef je maar een enkele WAP321 in te stellen, en nemen de andere repeaters automatisch de instellingen over. Zo kun je naar lievelust nieuwe verbindingspunten toevoegen zonder dat je ze allemaal een voor een apart hoeft te configureren.

De professionele opties, de verouderde WiFi technologieën en de lage doorvoersnelheid maken de WAP321 niet geschikt voor een thuissituatie. Maar wie een bedrijfsgebouw waar snelheid niet essentieel is van internet wil voorzien doet er goed aan te kijken naar de WAP321. De geavanceerde opties maken het heel gemakkelijk het access point in te stellen en eventueel later uit te breiden. De WAP321 is een hele stabiele en betrouwbare kracht in elk zakelijk netwerk.

Pluspunten

 • De geavanceerde opties maken de WAP321 geschikt voor de zakelijke markt

 Minpunten

 • De doorvoersnelheid van 300 Mbps en 802.11n zijn ietwat verouderd

Onderstaande wifi repeater is door ons als beste getest!

beste wifi repeater

Cisco WAP321
 • 8/10
  Signaalsterkte - 8/10
 • 7.8/10
  Maximale snelheid - 7.8/10
 • 8/10
  Installatie gemak - 8/10
 • 8/10
  Stabiliteit connectie - 8/10
8/10

Samenvatting

Voordelen

 • De geavanceerde opties maken de WAP321 geschikt voor de zakelijke markt

Nadelen

 • De doorvoersnelheid van 300 Mbps en 802.11n zijn ietwat verouderd
Verzenden
User Review
0 (0 votes)