Data versturen door middel van snel knipperende lampen? Het klinkt als een fabeltje, maar wordt in de toekomst misschien realiteit. Een Duitse onderzoeker ontwikkelde het ‘LiFi’ systeem waarmee door middel van LED lampen verbinding gemaakt kan worden met het internet. Zo haalden ze in een test een recordsnelheid van 224 gigabit per seconde, ruim 100 keer sneller dan de hedendaagse WiFi netwerken. Experts zijn razend enthousiast over deze baanbrekende technologie, maar het duurt nog wel even voordat het in het dagelijks leven gebruikt gaat worden.
LED lampen kunnen in een enkele seconde miljarden keren aan en uit gaan en zijn daarom zeer geschikt voor het versturen van data. Het knipperen van deze lampen zijn voor het menselijk oog uiteraard niet zichtbaar. Een mooie bijkomstigheid is dat LED lampen niet alleen wit, maar ook rood, groen en blauw licht kunnen produceren. Daardoor wordt de potentiële maximumsnelheid van LiFi van 3,5 Gbps verdriedubbeld naar ruim 10 Gbps. De knipperende lampen worden door een speciale LiFi ontvanger omgezet in voor een normale computer leesbare data, waardoor voor de gebruiker het systeem net zo werkt als een WiFi verbinding. Zo kun je internetten zonder van het traditionele draadloze WiFi netwerk gebruik te maken.
WiFI werkt door middel van radiofrequenties. Waar de AM en FM frequenties die gebruikt worden om naar radio te luisteren gebruik maken van de megahertz frequentie, zit WiFi op de gigahertz frequentie. Hoe meer hertz, hoe meer ‘golven’ aan informatie er per seconde verstuurd worden. Zo neemt de hoeveelheid informatie toe, maar is de afstand die de informatie kan afleggen kleiner. Dat verschil zie je ook bij de 2.4 GHz frequenties en de 5GHz band. 5GHz is sneller dan 2.4GHz, maar heeft minder bereik. LiFi is in staat om 10.000 keer sneller te communiceren dan via de ouderwetse radiofrequenties mogelijk is.
Als je in een druk bewoond gebied bent kunnen alle verschillende WiFi netwerken voor veel ruis op deze frequenties zorgen. De verschillende netwerken hebben veel overlap met elkaar en kunnen zorgen voor een lagere snelheid of een minder betrouwbare verbinding. Doordat LiFi de ruimte niet verlaat interfereert het niet met andere systemen. Bovendien is een LiFi verbinding veilig tegen hackers omdat deze fysieke toegang moet hebben tot de ruimte om in te kunnen breken op het netwerk. Dat zorgt voor goed beveiligde netwerken en maakt het interessant voor
Natuurlijk kleven er ook nog nadelen aan LiFi. Omdat het gebruik maakt van lichtsignalen gaat de data niet door muren en andere obstakels heen. Om bijvoorbeeld in een heel huis LiFi aan te sluiten moet er in elke ruimte een aparte LiFi LED lamp geplaatst worden. Ook is het alleen mogelijk om data te ontvangen (download), het versturen (upload) van data is op dit moment nog niet mogelijk. Dat zorgt ervoor dat er geen interactie plaatsvindt via LiFi.
Bestaande netwerk systemen moeten worden aangepast om te werken met LiFi. Dit is voorlopig nog erg kostbaar en dergelijke systemen zijn nog niet op de markt. De technologie staat nog in de kinderschoenen en is nog niet uit de experimentele fase. Dit maakt LiFi op dit moment nog niet geschikt voor consumenten.
De eerste commerciële LiFi systemen komen waarschijnlijk in de loop van 2018 op de markt. Verschillende bedrijven en instellingen waaronder bedrijven in de zorg en de zakelijke markt hebben al interesse getoond in het gebruik van LiFi. Of LiFi echt de toekomst heeft moet nog blijken, voorlopig blijft het vooral toekomstmuziek en voldoet WiFi voor draadloze netwerken.